Elin Jeppsson - Ridsport

Elin Jeppsson - Ridsport

Bilder

2012Posted by Elin Jeppsson 2012-04-12 13:02:02
Här ser ni några bilder från igår, Lindos och jag efter ritten och sen en nöjd Lindos när vi är hemma igen... smiley  • Comments(0)//elinsblogg.natverketosterlen.se/#post4

Första starten!

2012Posted by Elin Jeppsson 2012-04-12 12:58:05
Igår gjorde jag och Lindos årets första tävlingsstart. Vi red en clear round Medelsvår A:1 hemma i Kungsbacka, mest som träning för att förbereda Lindos inför de kommande tävlingarna i vår. Vi har ju inte tävlat sen juni i fjor pga hans skada i somras, och det är en väldigt lång tid för en tävlingshäst att vara ifrån banorna... Lindos har en viss tendens att tända till lite för mycket också, vilket gjorde att denna träningstävlingen var perfekt för oss att börja med för att komma ut och känna på stämningen igen!

Lindos uppförde sig väldigt fint, han var en stjärna på framridningen, helt med mig och positiv och glad, förväntansfull inför sin uppgift. Dock blev vår starttid försenad vilket jag fick reda på när jag var mitt i framridningen, inte helt roligt då jag alltid planerar min uppvärmning i detalj och efter den fasta starttiden man får... Detta resulterade i att vi fick gå in på banan 20-25 min senare än planerat, och då var Lindos trött... Vi är inte riktigt där än att han orkar värma i en timme för att sen gå in och prestera på topp, han behöver bli ännu starkare för det. Ritten gick ändå ok, vi missade några av de svåra sakerna där han behöver vara extra samlad, vilket inte riktigt funkade nu, men det är helt förståeligt. Det viktigaste var att han höll sig på mattan och vi kunde genomföra ritten, och sen är inte siffrorna så viktiga på en sånhär tävling.

Nu laddar vi vidare för träningsläger i Skåne och tävlingar i maj! smiley

Elin

  • Comments(0)//elinsblogg.natverketosterlen.se/#post3

Vår!

2012Posted by Elin Jeppsson 2012-03-26 15:07:59
Nu har verkligen våren kommit, det är lycka! Det känns som att alla blir lite gladare och piggare, även hästarna såklart. För oss ryttare innebär våren att tävlingssäsongen börjar dra igång på riktigt, vilket är härligt efter en lång vinter.

Lindos börjar kännas fin efter sin långa uppbyggnadsperiod och träningen går bra. Han kändes dock inte helt nöjd i munnen för ett tag sen, var lite tjafsig och extra känslig som jag inte kände igen, så jag ringde in hästtandläkaren till stallet. Det var över ett år sedan som Lindos blev kollad av tandläkaren så det var verkligen dags! Han hittade att Lindos hade några små problem på tänderna som behövde fixas till, och efter att det blev gjort känns han så mycket bättre. Skönt att kunna åtgärda problemet så enkelt.

Vi har planerat vår första tävlingsstart för säsongen till den första maj! Som ett led i förberedelsen för denna tävling red vi en programridning för domare för ett par veckor sedan. Lindos fick för första gången gå programmet Msv A:1 som vi ska tävla i maj, och han var superduktig! Vi fick jättebra kritik och hjälp av domaren, och fina poäng, 67,7 %, bra för att vara första gången. Vi kommer att hinna rida en programridning till innan tävlingen, vilket känns bra.

Jag har också påbörjat min fortsatta utbildning! Jag kommer att gå en utbildning till hästfysioterapeut, vilket känns helt rätt för mig. Jag har länge varit intresserad av behandlingsmetoder av häst, rehabträning efter skador och andra sätt att hjälp hästen till att kunna prestera bättre och må bra, och nu är det läge i livet att faktiskt göra utbildningen. Då kan jag jobba med hästar, som jag tycker bäst om, och göra det till ett yrke "på riktigt". Jättespännande och roligt!

Nu ska jag bege mig till stallet för ett dressyrpass med Lindos. Hoppas han är på hugget idag!

Hej så länge!

  • Comments(0)//elinsblogg.natverketosterlen.se/#post2

Nytt år, ny säsong!

2012Posted by Elin Jeppsson 2012-01-30 16:37:08
Det senaste året har jag kombinerat satsningen på ridningen med att slutföra min universitetsutbildning, vilket har resulterat i en färsk kandidatexamen i företagsekonomi/marknadsföring!

Utbildningen har gjort att jag i nuläget fokuserar på min egna tävlingshäst, Lindos. Lindos är en 11-årig holsteinervalack som jag har haft i fyra år. Han har från starten varit en talang som jag hela tiden har trott väldigt mycket på, och jag tror att han har en bra framtid till mötes. Som så ofta med de bästa hästarna har han inte heller varit helt okomplicerad, vilket har krävt och fortfarande kräver stort tålamod, mycket jobb och envishet från min sida för att vårt samarbete ska bli så bra som möjligt. Men min åsikt är att det är just detta som är charmen med vår sport! En häst är ingen maskin som startar på kommando och går av sig själv, utan för att kunna fungera och prestera resultat krävs oerhört mycket samarbete, tillit och förtroende mellan häst och ryttare. Snacka om kommunikation när den är som häftigast! Känslan när det verkligen fungerar, den kan man leva på länge!


Lindos och jag har hittills uppnått vinster och placeringar upp till och med MsvB:5 i dressyr, och siktet i vår är inställt på MsvA. Vi var startklara i denna klass redan i somras egentligen, men en väldigt tråkig senskada efter en olycka i hagen satte stopp för debuten då. En låååång rehab-höst och uppbyggnadsträning i vinter ska förhoppningsvis göra att vi snart är redo igen! Säsongen drar igång igen i februari-mars. Är det något jag har lärt mig från mitt liv med mina hästar är det att aldrig ta något för givet. När man minst anar det (och såklart oftast strax innan tävlingar) kan skador eller sjukdomar uppkomma, och efter diverse behandlingar och annat för att få hästen att må bra igen är det ofta mycket tid som behövs för att komma tillbaka på banan. Det är nog också den viktigaste lärdomen jag har fått från mina tränare genom åren; man vinner aldrig i längden på att stressa fram resultat! Man måste ge hästen tid och självförtroende, och en gedigen grund ger så otroligt mycket mer tillbaka i slutändan. Viktigt att påminna sig själv om det ibland...


Elin

  • Comments(0)//elinsblogg.natverketosterlen.se/#post1

Start!

2012Posted by Elin Jeppsson 2012-01-30 15:57:09
Äntligen mitt första inlägg! Spännande!


Det är jag som är Elin Jeppsson. Jag är en 28-årig ryttare från Ystad, men som nu bor i Kungsbacka utanför Göteborg. Jag har sedan flera år ett bra samarbete med Nätverket Österlen, vilket jag är väldigt glad över!


Denna blogg kommer att handla om mitt liv som tävlingsryttare, tränare och hästutbildare. Ni kommer att få läsa om träningen och utvecklingen av min nuvarande tävlingshäst Lindos, om våra tävlingar som drar igång igen i vår och om mina elever som jag tränar. Tanken är även att jag ska dela med mig av min filosofi när det gäller träning av både häst och ryttare, och en del av mina erfarenheter som förhoppningsvis kan hjälpa till att utveckla andra ryttare och idrottare i sin strävan mot sina mål.


Hoppas ni följer med och läser! smiley


Elin

  • Comments(0)//elinsblogg.natverketosterlen.se/#post0